Info


Chinese Naakthond

Vermoedelijk afstammeling van Afrikaanse naakthonden, ontdekt door Chinezen en door hen doorgefokt in een kleiner formaat. Dit ras werd ook aan boord gehouden, waar het zich verdienstelijk maakte als ratten- en muizenvanger, met als bijkomend voordeel dat de vlooien van de prooi niet oversprongen op de hond, want op een haarloos dier voelen die zich niet thuis. Door de Chinezen werden pups van deze scheepshonden over de hele wereld in havensteden verhandeld. In Europa en de VS echter pas bekend geworden in het midden van de 19e eeuw. Ook bekend als Chinese Gekuifde Naakthond (Chinese Crested).<

br>  


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiƫle stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we 'look-alikes'. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.

Ras

Kleine, elegante, slanke, adellijke hond, met als meest typische kenmerk het (zo goed als) ontbreken van haar, en vaak ook van een deel van het gebit (meestal zijn er geen premolaren). Naast haarloze worden ook volledig behaarde pups geboren, die Powderpuff (poederdons) worden genoemd. Powderpuffs maken deel uit van het ras en het is voor de vitaliteit van het ras noodzakelijk hen ook in de fokkerij in te zetten.

Uiteraard moet de vacht zo goed als ontbreken, maar op het hoofd heeft de Chinese Naakthond een duidelijke kuif. Ook aan de benen en de staart komt haar voor. Alle kleuren, eenkleurig en gevlekt, zijn toegestaan.

De schofthoogte van de Chinese Naakthond ligt rond de 30 cm. Het gewicht is gemiddeld 5 kilo.

Levendig en alert, vriendelijk, ook met kinderen.

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Pekingees en Dwergspaniel Club zijn bezig met de gezondheid van de Chineese Naakthond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar Primaire Lens Luxatie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.